Naar aanleiding van een enthousiast bericht in de krant van gisteren (Jos Bloemkolk, Parool) zoek ik op bol.com naar Reis door Armenië van Vasili Grossman (5 euro 99, ebook). Ik klik, de bestelling staat klaar, niet op send gedrukt, geen gebruik gemaakt van de instant gratification service (ebook direct te downloaden!), nacht over geslapen. Bij het krieken van de dag – onrustige nacht, ik wil lezen – besluit ik om Reis door Armenië te kopen. Ik klik op de knop, mijn scherm staat nog open en hop – in het mandje bij de kassa verspringt de prijs, het ebook is plots drie keer zo duur.
Maxim Februari schreef de afgelopen week over zoiets als kapitaal-etatisme, een bemoeizucht van bedrijven die steeds vaker en steeds ingrijpender bezig zijn op afstand onze levens te besturen en te beheersen. Hij heeft het over auto’s (die kunnen straks op afstand door anderen stopgezet worden), zijn Paypalbetaalrekening (kan hij niet sluiten) en parkeerdiensten (kun je niet langer contant betalen). ‘Mijn gevoel van machteloosheid verdiept zich dagelijks.’
Stem van de Rede: Ja maar, Irma, je reageert overtrokken, je leeft in een vrij internet, je hoeft dit boek niet te kopen, je kunt nee zeggen! Prijzen zijn flexibel, aanbiedingen tijdelijk, traffic is variabel, vraag en aanbod veranderlijk, hoge prijzen prijzen zichzelf uit de markt. Er komt een of ander platform, uiteindelijk, waar je Vasili Grossman voor 10 cent kunt lezen! Houd moed, leeg je volle glas!