Mijn hypothese is dat elk boek een theorie bevat. Een schrijver onderzoekt zichzelf. Hij leeft, leert en schrijft dat op. En hij schrijft dóór om die theorie aan te scherpen, te toetsen. Zo lees ik een boek. Ik ben geïnteresseerd in hoe dat specifieke leven, die unieke mens (Jordan Peterson) leidt tot dit ene boek, dit denken. En in wat dat boek zegt over leven (theory of life).
Twelve rules for life, an antidote to chaos (2018).
Beyond order, twelve more rules for life (2021).
Je hebt orde nodig waar chaos is.
Je hebt (een beetje) chaos nodig waar orde is.
In de jaren tussen de twee boeken was de schrijver verdwenen. Chaos, beyond order. Verslaving aan benzodiazepinen, anxieties, ziekte, coma, niks meer kunnen, slapeloosheid, niet meer kunnen stoppen met bewegen, haatmail, fanbrieven, terminaal zieke vrouw, succes, de afgrond.
Conscientiousness… hij bekeek 1.2 miljoen Russissche schilderijen op ebay om de mooiste te kopen voor zijn huis (Regel 8: probeer één kamer in je huis zo mooi mogelijk te maken).
For at least four years, starting in 2001, I searched eBay, looking at roughly a thousand paintings a day, seeking the one or two in that number that were of genuine quality.
Elk boek is existentieel, gaat over existentiële problemen, als het een goed boek is. Elk boek is een representatie van leven: een mogelijke oplossing voor het probleem dat leven is. Potentiality turning into reality.
Ik lees mensen die zich druk maken om de ziel. Met psychologie alleen kom ik er niet. Kennis van psychologie maakt mismoedig omdat je ziet hoe kwetsbaar de mens is, hoe weinig toegerust het brein. Of eigenlijk: het werkt te goed.
Mens zijn bekent dood gaan, pijn lijden, lijden, bedrogen worden, bedriegen, anderen, jezelf. Overweldigd worden door Chaos. Natuur die behalve geeft neemt. Cultuur die behalve helpt onderdrukt. Een zelf dat zelf tegenwerkt. We hebben ‘toekomst’ ontdekt en dat maakt alles lastig en cultuur mogelijk.
Mijn teachers zijn minstens een halve eeuw oud of honderden jaren dood. Wat moet ik met boeken van een jong iemand?
De hardheid van schrijvers spreekt me aan.
Caroline Myss stopte met healen zodra ze ontdekte dat 99% van de mensen niet willen healen. Woundology betaalt beter uit. Wie wil veranderen? De grote bedrijven hebben het gedaan. Nu zit ze op een zolderkamertje lekker te streamen, teacht. Haar witte hond ligt in de achtergrond op de geboende houten vloer, zijn poten glijden onder hem vandaan als hij probeert op te staan, alsof hij zwemmersyndroom heeft. Niet één keer kijkt Myss om, ik kan van haar stoïcisme leren, ze heeft een verhaal te vertellen. Een theorie.
Er komt een punt in je leven dat je toch wel een theory of life hebt.
De beschrijvingen van de casusen uit Petersons praktijk lezen als indringende verhalen.
Als je op youtube kijkt zie ik een uitgebluste man die opkrabbelt.
Jordan Peterson: ‘Dit heb ik geleerd, in dertig jaar klinische praktijk (psychologie). In dertig jaar huwelijk. Heb alsjeblieft eerst je eigen leven op orde. Wie alleen is is gedoemd tot ongeluk, wie zonder kinderen is zal het extreem moeilijk krijgen. Zorg dat mensen met jou om willen gaan. Zonder anderen lukt het niet. Je hebt tot je vierde levensjaar (!) de tijd daarvoor.’
Het zou zomaar kunnen dat het beeld van een draak voortkomt uit een vuurspuwende gekromde tak, in het donker, een blikseminslag, een bosbrand, vallende takken. Of iemand die met een tak met vuur loopt te zwaaien en op je afkomt: gevaar. Een metafoor, een draak, alles is een representatie van leven, van goed en kwaad, van intentie. Een mens is in staat tot goed en kwaad.