Learning to love you more – Miranda July en Harrell Fletcher

Kunstenaars zijn raadselachtige mensen. Waarom maken ze het werk dat ze maken terwijl niemand erom vraagt? Waar zit het heilige moeten? Kan ik het ook bemachtigen door naar het werk te kijken of zit het onvervreemdbaar in hun lijf en leden, in huid en haar? Neem Miranda July. Zij schreef met een zwarte marker zinnen op haar koelkast en fornuis en promootte zo haar boek (noonebelongsheremorethanyou.com). Na het lezen van de tekst op haar website heeft ze je zo ontwapend dat je bijna overweegt om een trui aan te trekken in een kleur die past bij de kaft van haar boek, of bij haar film, of bij haar videoperformances.

Het is grappig dat Andrew Keen in The cult of the amateur uitingen op internet kenschetst als geschreeuw en geknoei van een stel amateurs, de moeite van het lezen of bekijken nauwelijks waard, terwijl Miranda July diezelfde amateurs juist omarmt. Samen met Harrell Fletcher beheert ze learningtoloveyoumore.com, waarop ze iedereen uitnodigt om dingen te maken. Een papieren replica van je bed, een foto van je ouders die elkaar kussen, een tekening van een poster die je als tiener boven je bed had hangen. Volgens nauw omschreven regels maak je iets, en documenteer je dat.

Op de expositie in MU wordt bijvoorbeeld opdracht #63 getoond: ‘maak een bemoedigende slinger’. Het is de bedoeling om ‘something encouraging’ op te schrijven en met die woorden een slinger te maken. Vervolgens moet je die slinger op een plek hangen waar mensen bemoediging nodig hebben, bijvoorbeeld in je badkamer of bij een tankstation. Dan neem je een foto en upload je die naar de site waar iedereen de bemoediging kan lezen. Dat levert slingers op waarvan een aantal te zien zijn bij MU.

Death Is Not The End.
Courage.
You Will Find It.
Let Go.
It Will Blow Over.
Everything Will Be Ok.

The art of the amateur: zelf doen, digitaliseren, documenteren en delen. Het is tegengif voor cynisme. Het is het bezweren van ná-elf-september-achtige onrust (ze begonnen de website in 2002). Het is positief en vrolijk, grappig en ontroerend.